TODOROVIĆ OTKRIO TAČNO VREME KAD NEVREME STIŽE U BEOGRAD: Pomenuo oblake pune gromova, električar upozorio na jedno
Nedeljko Todorović i Branko Zrnić, Foto: Printscreen/PRVA

šta nikako ne treba raditi kada grmi

TODOROVIĆ OTKRIO TAČNO VREME KAD NEVREME STIŽE U BEOGRAD: Pomenuo oblake pune gromova, električar upozorio na jedno

Oblaci koji nose gromove i oluju mogu se registrovati sat do dva unapred, pa se shodno tome mogu i najaviti padavine

Objavljeno:

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je danas da možemo očekivati slično vreme kao i juče. U poslepodnevnim satima ponovo se očekuje nalet oblaka koji će doneti vremenske nepogode, grmljavinu, obilne kiše, a ponegde i grad.

Kako je istakao, već se na području Srbije daju primetiti manji gromovni oblaci, međutim, tokom popodneva i večeri biće ih mnogo više.

- Da kažemo, slično kao i juče. I lokalno jak pljusak, grmljavina, letnja nepogoda, ponegde i grad. Pitanje je samo koja mesta će biti zahvaćena. Ušli smo u topli deo godine, kada se javljaju grmljavine koji imaju neke obime. Juče je u nekim mestima nije pala ni kap kiše, ali tamo gde je naišao oblak, palo je kiše koliko padne za pola meseca - kaže Nedeljko Todorović.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Kurir TV

Oblaci koji nose gromove i oluju mogu se registrovati sat do dva unapred, pa se shodno tome mogu i najaviti padavine.

Nepogoda u Beogradu oko 17 časova!

- Gledajući aktuelnu situaciju, na području Beograda trebalo bi oko 17 časova da se desi jedna od tih nepogoda. Još uvek je neizvesno koliki će oblak biti i u kome delu Beograda će biti - kaže Nedeljko Todorović ua "Prva TV".

Grom udara u najvišu tačku, ali možete da stradate i u fotelji

Prema rečima elektrotehničara sa dugogodišnjim iskustvom, Branka Zrnića, kada se dešavaju atmosferska pražnjenja najsigurnije je isključiti sve uređaje i spustiti osigurače, jer, iako grom udara u najvišu tačku, možete stradati i u fotelji od prenapona.

Opasnost preti i u vodi, a glavnu grešku koju pravimo prilikom grmljavine jeste da legnemo na zemlju, ističe elektrotehničar.

- U trenutku tih atmosferskih pražnjenja, čovek prvo što treba da uradi da bi se zaštitio jeste da isključi sve uređaje, a najjednostavnije je ko ima fit sklopku, da isključi fit sklopku i eliminiše dotok napona - kaže Branko Zrnić i dodaje:

Nedeljko Todorović i Branko Zrnić
Nedeljko Todorović i Branko Zrnićfoto: Printscreen/PRVA

Bolje da čučnete, nego da legnete

- To je stvaranje pre-napona koji utiče na ove vodove iz kojih mi dobijamo napon u mreži. I onda zna da bude i do 3.000 volti napona u našoj kućnoj instalaciji. I koja instalacija nije dobra, zna da se zapali. Čak i televizor može da se upali kad udari grom čak i blizu kuće, a ne direktno u kuću. - kaže Zrnić.

Napominje i da grom tuče u najvišu tačku, ali i da je greška ukoliko legnemo na zemlju kada udaraju gromovi.

- Ne koristite ni telefone iz utičnice. Nikako ispod te najviše tačke, bar pet metara. I recimo, mnogi ljudi greše kad su negde na otvorenom prostoru i oni legnu na zemlju. Nipošto da legnu na zemlju, bolje da čučnu. Bolje da čučnu, jer ako legnu na zemlju, onda provodnik se još veći. A suština je da bude što manji provodnik - kaže Zrnić za "Prva" TV.

Šta ako nas zadesi nevreme tokom vožnje

Kada je reč o nevremenu i posledicama po saobraćaj, Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekao je jutros za RTS da moramo pratiti vremensku prognozu, kao i da kada imamo najavu grada ili sličnih nepovoljnih vremenskih situacija, preporuka je da odložimo putovanje.

“Vremenske prilike imaju veliki uticaj na nastanak saobraćajnih nezgoda. Pre svega, utiču na raspoloženje vozača, zatim utiču na vidljivost. Juče smo imali jako obilne kiše, imali smo grad u nekim delovima Srbije, tako da to utiče na vidljivost. I ono što je najbitnije, vremenske prilike utiču na trenje, odnosno stepen prijanjanja pneumatika na podlogu”, dodao je Koković.

Mirko Koković
Mirko Kokovićfoto: Printscreen/RTS

Na pitanje da li je pametno parkirati se sa strane, posebno ako vozimo auto-putem, ili to nije bezbedno, Koković napominje da se obavezno parkiramo na prvom bezbednom mestu.

“Ali nikako u tunelima, a vrlo često imamo takve situacije, zato što možemo napraviti mnogo goru situaciju, čak može doći i do nezgoda sa fatalnim ishodom”, zaključio je Koković.

Bonus video:

00:15

nevreme Beograd

(Espreso/ Blic/ Prva/ RTS/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.